Buiten sporten… Juist in de herfst en winter moet je eigenlijk aan buitensport doen, want hardlopen, fietsen en zwemmen bij lage temperaturen maakt je fitter, sterker en relaxter.

Kleed je warm aan en ga naar buiten, want duurtraining bij winterse temperaturen zorgt op allerlei manieren voor betere prestaties. Vijf goede redenen om te sporten in de winterse buitenlucht.

#1 De vorst spaart je hart

Bij duurtraining in de kou hoeft je lichaam voor de warmteregulering minder energie te verbruiken want hoe meer jij je inspant, hoe meer warmte je lichaam produceert. Bij lage temperaturen werkt het als een verwarming die het lichaam behoedt voor onderkoeling. Als het buiten warm is, moet je lichaam overtollige warmte zien kwijt te raken door de hartslag op te voeren. Bij kou hoeft je hart voor dezelfde prestatie minder hard te pompen en daardoor daalt de hartbelasting.

#2 De kou maakt je sneller

Een studie van de University of Massachusetts in Boston toont aan dat duursporters in de kou beter presteren. De onderzoekers vergeleken de marathonresultaten uit zeven steden en ontdekten dat de snelste tijden gelopen werden bij temperaturen tussen 1 en 10 °C. Bij hogere temperaturen werden de tijden slechter. Volgens de onderzoekers was de optimale temperatuur 5 °C. Dat komt omdat hogere buitentemperaturen niet alleen de bloedsomloop meer belasten, maar er ook voor zorgen dat de spieren minder zuurstof krijgen. De oorzaak: als je bij hoge temperaturen sport, vindt er een herverdeling van het bloed plaats waarbij er meer bloed door de huid en minder door de zwoegende spieren stroomt. Dat heeft dan tot gevolg dat je prestaties behoorlijk kelderen.

#3 Van lage temperaturen word je blij

Door duurtraining in de kou maakt je lichaam het gelukshormoon serotonine aan. Depressieve stemmingen worden er vier keer beter door bestreden dan met antidepressiva, aldus een onderzoek van de Amerikaanse Duke University. Een halfuur cardiotraining tweemaal per week, en dat vier maanden lang, bleek voldoende om het humeur van de proefpersonen in die studie merkbaar te verbeteren.

#4 De winter versterkt je afweer

Amerikaanse onderzoekers van de Appalachian State University hebben ontdekt dat sporten in de winter het immuunsysteem versterkt. De vatbaarheid voor verkoudheid van 1000 proefpersonen in het koude jaargetijde werd afgezet tegen de tijd die ze besteedden aan duursport. Degenen die aan buitensport deden werden maar half zo vaak verkouden als degenen die niet vooruit te branden waren. En als de actievelingen al een keer ziek werden, dan duurde hun verkoudheid maar half zo lang als bij de passievelingen. Een verklaring daarvoor is dat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten de doorbloeding stimuleren en daardoor het immuunsysteem versterken.

#5 Koud weer goed tegen stress

Juist na een dag hard werken doet sporten in de kou je goed. Zoals Britse wetenschappers van de University of Hull hebben vastgesteld, bouw je dan stress beter af. Het idee daarachter is: als het buiten koud is, ga je geconcentreerder te werk en focus je je volledig op de sport. Het bleek ook bijzonder effectief om steeds korte perioden te zwemmen in koud water van 18 °C. Een sprong in het koude diepe garandeert naast afleiding ook de aanmaak van endorfine.